Informatief Lezen
Ons aanbod: Creatief (PO+MO)
Energiepakketten
Wat weten jouw leerlingen over energie?
Het kan niemand ontgaan zijn: we zitten in een energiecrisis. We ontvangen energiefacturen met schrikbarend hoge bedragen, we moeten ‘van het gas af’ en de klimaatverandering bedreigt de hele wereld. Kortom: de energiecrisis zet ons allemaal onder spanning.
Maar snappen je leerlingen wat de klimaatverandering te maken heeft met het gebruik van fossiele brandstoffen? Begrijpen ze waaróm ze korter zouden moeten douchen? Weten ze wat duurzame energie is? Hebben zij misschien ideeën voor onze toekomst?
Met de boeken in onze informatieve energiepakketten voor 1ste-3de leerjaar (onderbouw) en voor 4de-6de leerjaar (bovenbouw) + 1ste graad (T)(B)SO kunnen ze zich verdiepen in het onderwerp.
En goed nieuws: in tegenstelling tot elektriciteit en gas, hebben deze boekpakketten geen variabel, maar een vast tarief! 😉
Voor 1ste-3de leerjaar (onderbouw)
01.Elektriciteit [Uit de serie Science Start]
Wat is elektriciteit?
Waar gebruik je elektriciteit voor?
Wat is 'geleiden'?
Dat staat in dit boek. Met mooie foto's!
02. Stroom [Uit de serie De reis van…]
Doe het licht eens aan...
Waar komt de stroom vandaan?
En hoe komt de stroom in jouw huis?
Je leest het in dit boek!
03. Omgeving [Uit de serie Infographics Jr.]
Hoeveel water gebruiken mensen per dag in verschillende landen van de wereld? En hoeveel energie verbruikt de tv?
In dit boek maken nieuwsgierige lezers kennis met deze kleurrijke, leuke en informatieve afbeeldingen.
04. Red het klimaat! [Uit de serie Zo help jij onze planeet]
Het klimaat verandert. De aarde heeft onze hulp nodig! Onze planeet wordt warmer, en dat is een groot probleem. Het land wordt droog, het poolijs smelt en het water in de zee stijgt. Het leefgebied van dieren verandert. Maar het goede nieuws: we kunnen iets doen aan deze klimaatverandering!
Lees in dit boek over de opwarming van de aarde. Ontdek wat wetenschappers en jonge mensen hebben gedaan om de planeet te redden - en hoe jij zelf kunt helpen!
05. Energie, milieu [Uit de serie Besparen, hergebruiken en recyclen]
Wat is energieverspilling?
Hoe gebruiken we energie om elektriciteit te maken?
Wat zijn hernieuwbare energiebronnen?
In dit boek kun je lezen hoe jij het milieu kunt helpen.
06. Olie [Uit de serie Mini-informatie (Serie 27-1)]
Olie die uit de grond komt, heet aardolie. Van aardolie wordt benzine gemaakt maar ook plastic. Je kunt ook olie uit planten halen. Plantenolie zit in shampoo en zeep. Maar het is ook lekker op de sla.
Weet jij waar olie nog meer in zit?
07. Wat is elektriciteit? [Uit de serie Dat wil ik weten!]
Bij Tom en Sarah valt thuis plotseling de stroom uit. De kinderen vragen zich af hoe dat komt. Maar eerst willen ze weten wat elektriciteit is, en hoe die eigenlijk bij hen in huis kan komen. In een leuk verhaal en eenvoudige taal worden de basisprincipes van stroom uitgelegd.
Dit boek bevat tips voor proefjes en puzzeltjes als verwerking.
Ideaal voor in de klas én thuis.
08. Wat is licht? [Uit de serie Dat wil ik weten!]
Robin ligt in bed. Ze wil nog een boek lezen, maar het is te donker. Op de tast vindt ze een zaklamp. De volgende dag vraagt ze aan mama wat licht is.
In dit boek ontdekken Robin en Olivier samen met mama wat licht is en waar het vandaan komt.
09. Hulpbronnen [Uit de serie Onze Aarde]
De aarde geeft ons grondstoffen en brandstoffen. Wist je dat je van één naaldboom meer dan 80.000 vellen papier kunt maken? En dat één op de negen mensen op aarde niet genoeg te eten heeft?
In dit boek maak je kennis met hulpbronnen zoals hout, metalen, aardolie en steenkool. Waar gebruiken we ze voor? En hoe zorgen we dat ze niet opraken?
10. Batterijen [Uit de serie Mini-informatie (Serie 24-1)]
Stroom gebruik je elke dag. Ook op plekken waar geen stopcontact is. Hoe dat kan? Omdat er batterijen bestaan! Hoe maakt een batterij eigenlijk stroom? Is een accu ook een batterij? En waarom mag je een batterij niet weggooien?
Je leest het allemaal in dit boekje!
Voor 4de-6de leerjaar (bovenbouw) + 1ste graad (T)(B)SO
01. Energie [Uit de serie Basisboek Science]
Ontdek dat energie niet alleen in brandstoffen en elektriciteit zit. Lees welke soorten energie er bestaan en wat Galilei ontdekte toen hij eens goed keek naar een bewegende lamp in een kerk.
02. De energie die we verbruiken [Uit de serie Eco Bewust]
Een warm huis, nieuwe schoenen, een reisje naar het buitenland - voor al die dingen heb je energie nodig. De manier waarop energie wordt gemaakt heeft invloed op het milieu: denk aan luchtvervuiling.
In dit boek lees je hoe je energie kunt produceren zonder de planeet te beschadigen. Je bedenkt ook zelf oplossingen om minder energie te verbruiken.
03. De steden waarin we wonen [Uit de serie Eco Bewust]
Op de hele wereld gaan steeds meer mensen in steden wonen. Hoe stedengebouwd zijn, heeft invloed op de gezondheid van de bewoners. Maar ook op het leven van dieren in de omgeving en op het milieu: denk aanluchtvervuiling door het verkeer.
In dit boek lees je hoe steden duurzamergemaakt kunnen worden. Je bedenkt ook zelf oplossingen voor een'groenere' stad.
04. De huizen die we bouwen [Uit de serie Eco Bewust]
Een huis biedt warmte als het buiten koud is, en koelte als het buiten warm is. Verwarmen en verkoelen kost allebei energie. Daarom is het belangrijk dat je huis energiezuinig gebouwd is.
In dit boek lees je hoe je duurzame huizen kunt ontwerpen, bijvoorbeeld door andere bouwmaterialen te gebruiken. Je bedenkt ook zelf oplossingen om energieverlies te beperken en waterverspilling te voorkomen.
05. Voor een duurzame toekomst [Uit de serie Science in actie]
In dit boek lees je dat we steeds meer energie gebruiken en waarom dat een probleem is. De energievoorraden van de aarde raken op, de milieuvervuiling wordt erger. Welke alternatieven zijn er? Zijn andere energiebronnen schoon, veilig en betaalbaar? Ziet iedereen het probleem eigenlijk wel? Wetenschappers over de hele wereld komen in actie om de energiecrisis op te lossen. De wetenschap bedenkt steeds nieuwe technieken. Hebben we in de toekomst nog genoeg energie, zonder veel schade voor de aarde?
06. Fossiele Brandstoffen [Uit de serie Aarde in Gevaar]
Aardgas, steenkool en aardolie, we gebruiken deze energiebronnen elke dag. Maar wat zijn de gevolgen daarvan voor het milieu? Ontdek meer over fossiele brandstoffen, duurzaamheid en schone energie en leer welke stappen je kunt zetten om de aarde te helpen beschermen.
07. Natuurlijke hulpbronnen [Uit de serie Geografie in beeld]
In dit boek lees je over de natuurlijke hulpbronnen op aarde. Van water en hout tot steenkool, metalen en diamant. Mensen gebruiken de hulpbronnen als brandstof, bouwmateriaal of grondstof om iets van te maken. Je ontdekt hoe de materialen worden gewonnen, bewerkt en gebruikt. Ook lees je hoe het komt dat de voorraad van hulpbronnen dreigt op te raken. En dat daar iets tegen te doen is met recycling en hernieuwbare energie!
08. Energiebronnen [Uit de serie Planeet Aarde]
Voedsel, papier, water, gas - alles wat je in je dagelijks leven gebruikt, komt voort uit een natuurlijke hulpbron. Sommige hulpbronnen, zoals zonlicht, zijn altijd beschikbaar.
Energiebronnen zoals olie en gas, raken ooit op!
In dit boek lees je over de natuurlijke rijkdommen van de aarde.
Ontdek...
• welke hulpbronnen oneindig zijn en welke opraken;
• hoe fossiele brandstoffen zijn ontstaan;
• hoe we de energie van zon, water en wind kunnen gebruiken;
• wat je zelf kunt doen om natuurlijke hulpbronnen te beschermen
... en nog veel meer!
Een razend interessant boek vol met waanzinnige foto’s, duidelijke diagrammen en coole experimenten om zelf uit te voeren.
09. Elektriciteit, Een spannende wereld [Uit de serie MaxAxiom in Actie]
Voel je soms een kleine schok als je metaal aanraakt? Max Axiom legt je uit hoe dat komt en wat er dan gebeurt. Hij vertelt je ook hoe de elektriciteit wordt opgewekt die uit het stopcontact en uit batterijen komt. Elektriciteit is voor ons net zo belangrijk als water om te drinken en lucht om te ademen.
10. Klimaat en milieu [Uit de serie In het nieuws!]
Wat is het broeikaseffect precies?
Waarom is duurzame energie beter voor mens en natuur?
Hoe kun jij helpen het milieu te beschermen?
In dit boek ontdek je waarom aandacht voor het klimaat en milieu zo belangrijk is. Je komt veel te weten over soorten milieuvervuiling en wat je daar tegen kunt doen. Je leest dat er ook goed nieuws over klimaatverandering is. En je denkt erover na wat jij eigenlijk van de klimaatverandering vindt...
11. Klimaat in gevaar
De bewijzen zijn overduidelijk: we weten dat het klimaat verandert en dat dit een serieus probleem is. We weten de oorzaken en we weten wat er moet veranderen. Waarom doen we dat dan niet?
In dit boek lees je over de invloed van politiek en bedrijven op de klimaatcrisis en over de vele misvattingen die er bestaan. Maar je leest bovenal ook mogelijke oplossingen om samen te werken aan een schonere, eerlijkere en betere wereld.