Informatief Lezen

Ons aanbod: Nederlands

Leespakket 4de-6de leerjaar (60-delig)

Leeftijd: van 4 tot 12
Leespakket 4de-6de leerjaar (60-delig)

 

01. Katten [uit ‘Handboek huisdier’]

Een kat is een leuk huisdier! Hij speelt graag en zal het heerlijk vinden als je hem aandacht geeft.
In dit boek lees je hoe jij goede maatjes kunt worden met je kat. Je leert welke soorten katten er zijn en welke kat het beste bij jou past. Je ontdekt hoe katten leren.spelen en je duidelijk maken hoe ze zich voelen. Natuurlijk lees je ook hoe je je kat aan jouw huis kunt laten wennen en hoe je voor hem moet zorgen.

02. Honden [uit ‘Handboek huisdier’]

Een hond is een leuk huisdier! Hij speelt graag en zal het heerlijk vinden als je hem met hem gaat wandelen.
In dit boek lees je hoe jij een goed baasje kunt zijn voor je hond. Je leert welke soorten honden er zijn en welke hond het beste bij jou past. Je ontdekt hoe honden leren. spelen en je duidelijk maken hoe ze zich voelen. Natuurlijk lees je ook hoe jij een fijne eigen plek voor je hond kunt maken en hoe je voor hem moet zorgen.

03. Hamsters [uit ‘Handboek huisdier’]

Een hamster is een leuk huisdier! Hij is nieuwsgierig en slim.
In dit boek lees je hoe jij een fijn baasje kunt zijn voor je hamster. Je leert welke soorten hamsters er zijn en welke soort bij jou past. Je ontdekt hoe hamsters leren.spelen en je duidelijk maken hoe ze zich voelen. Natuurlijk lees je ook wat een goede hamsterkooi is en hoe je voor je hamster moet zorgen.

04. Konijnen [uit ‘Handboek huisdier’] 

Konijnen zijn leuke huisdieren! Konijnen spelen graag en zullen het heerlijk vinden als je ze aandacht geeft. In dit boek lees je hoe jij een goed baasje kunt zijn voor je konijnen. Je leert welke soorten konijnen er zijn en welk konijn bij jou past. Je ontdekt waarom je konijn niet alleen kan leven. Ook lees je hoe je konijn leert, speelt en jou duidelijk maakt hoe hij zich voelt. Natuurlijk staat in dit boek ook hoe jij een fijne hok voor je konijnen kunt maken en hoe je voor ze moet zorgen. 

05. Onderzoek: bloemen [uit ‘Kijk op planten’]

Hoe drinkt een plant water? Waarom valt een boom niet om bij een storm? Is een tomaat een groente of een vrucht? Ontdek het zelf: lees over het wonderlijke leven van planten. Over dieren die planten helpen om hun zaden te verspreiden. Over cactussen die in de woestijn overleven. Ga daarna aan de slag met je eigen moestuin! Dat kan al met een grote pot met aarde. Leer hoe je zelf je eten kweekt. In elk boek staat ook een lekker recept. Met een beetje hulp kun je dat zelf klaarmaken. In dit boek lees je over de bloemen van een plant. Ontdek hoe planten daarmee insecten en vogels naar zich toe lokken.

06. Onderzoek: vruchten [uit ‘Kijk op planten’] 

Hoe drinkt een plant water? Waarom valt een boom niet om bij een storm? Is een tomaat een groente of een vrucht? Ontdek het zelf: lees over het wonderlijke leven van planten. Over dieren die planten helpen om hun zaden te verspreiden. Over cactussen die in de woestijn overleven. Ga daarna aan de slag met je eigen moestuin! Dat kan al met een grote pot met aarde. Leer hoe je zelf je eten kweekt. In elk boek staat ook een lekker recept. Met een beetje hulp kun je dat zelf klaarmaken. In dit boek lees je over de vruchten van een plant. Over hoe vruchten groeien aan planten. En dat ze voedsel zijn voor mensen en dieren. 

07. Actie en reactie in het regenwoud [uit ‘Actie & reactie’] 

Wat gebeurt er in het regenwoud als het er te warm wordtof als mensen stuwdammen bouwen of te veel bomen kappen? Gebeurtenissen in het regenwoud kunnen dramatische gevolgen hebben voor de dieren en planten die er leven - en zelfs voor de aarde! De serie Actie en reactie beschrijft het verband tussen acties en reacties en legt uit wat er gebeurt als dat niet gaat zoals het moet. Van pech tot echte rampen: ontdek hoe het werkt in het regenwoud. 

08. Bedreigde diersoorten [uit ‘In het nieuws’]

• Waarom is het erg als dieren of planten dreigen uit te sterven?
• Wat weet je over jagen, stropen en overbevissing?
• Hoe kun jij bedreigde dieren en planten helpen?
In dit boek ontdek je waarom het belangrijk is om dieren en planten te beschermen. Je komt veel te weten over natuur- en dierenbescherming. Je leest dat er ook goed nieuws over bedreigde diersoorten is. En je denkt erover na wat jij eigenlijk van natuurbescherming vindt…

09. Wiskunde in de natuur [uit ‘Wereld vol wiskunde’]

Als je goed kijkt, zie je wiskundige vormen bij dieren, planten en stenen. Zeesterren zijn supersymmetrisch, zaden liggen niet zomaar op een rijtje en bijen bouwen in zeshoeken. Je leest erover in dit boek.

10. Dierentuinarts [uit ‘Uitdagend werk in de techniek’]

Hoe repareer je het beschadigde schild van een reuzenschildpad? Wat kan de oorzaak zijn als een penseelzwijn onverwacht gewicht verliest? En hoe voer je een oogoperatie uit bij een olifant? Het gebeurt allemaal in het werk van een dierentuinarts. In dit boek lees je dat dierenartsen in de dierentuin hard werken om noodsituaties het hoofd te bieden, operaties uit te voeren en een aantal van de zeldzaamste dieren van de wereld gezond te houden. Van de microchip voor een jonge komodovaraan tot een röntgenfoto van de poot van een tijger: dierentuinartsen gebruiken technologie en hun wetenschappelijke vaardigheden om voor grote en kleine dieren in de dierentuin te zorgen. Natuurlijk kom je ook te weten hoe je zelf dierenarts in een dierentuin kunt worden!

11. Werkvoertuigen op de weg [uit ‘Hoe zit het in elkaar?’]

Je ziet ze vast wel eens rijden: grote wagens die op weg zijn naar een klus. Een takelwagen, een mobiele hijskraan of een veegwagen. Wat kunnen deze ‘werkvoertuigen’ allemaal, en hoe zitten ze in elkaar? In dit boek staan duidelijke tekeningen van vijf werkvoertuigen op de weg. Die zie je van binnen, met de belangrijke onderdelen en hun namen. En je leest hoe alles werkt!

12. Hoe ontwerp je de beste robot? [uit ‘Hoe ontwerp je…?’]

Stel je voor dat je een zak vol geld krijgt om een robot te ontwerpen die kinderen in het ziekenhuis gaat helpen. Je wilt natuurlijk de allerbeste en mooiste robot voor ze bedenken. Maar hoe doe je dat? Je kijkt goed rond en gebruikt je fantasie om een robot te ontwerpen die precies doet wat hij moet doen. Met de informatie in dit boek onderzoek je daarna wat je kunt verbeteren. In 10 stappen ontwerp je zo een robot die echt gebouwd en gebruikt kan worden!

13. Hoe ontwerp je de beste fiets? [uit ‘Hoe ontwerp je…?’]

Stel je voor dat je een iets mag ontwerpen voor kinderen in Afrika, zodat ze sneller en gemakkelijker op school kunnen komen. Je wilt natuurlijk de allerbeste en mooiste fiets voor ze bedenken. Maar hoe doe je dat? Je kijkt goed rond en gebruikt je fantasie om ‘de ideale fiets’ te ontwerpen. Met de informatie in dit boek onderzoek je daarna wat je kunt verbeteren. In 10 stappen ontwerp je zo een fiets die echt gebouwd en gebruikt kan worde 

14. Hoe ontwerp je het beste stadion? [uit ‘Hoe ontwerp je…?’]

Stel je voor dat je een zak vol geld krijgt om een sportstadion te ontwerpen. Je wilt natuurlijk het allerbeste en mooiste stadion ter wereld bedenken! Maar hoe doe je dat? Je kijkt goed rond en gebruikt je fantasie om ‘het ideale sportstadion’ te ontwerpen. Met de informatie in dit boek onderzoek je daarna wat je kunt verbeteren. In 10 stappen ontwerp je zo een stadion dat echt gebouwd en gebruikt kan worden! 

15. Hoe ontwerp je de beste achtbaan? [uit ‘Hoe ontwerp je…?’ 

Stel je voor dat je een zak vol geld krijgt om een achtbaan te ontwerpen. Je wilt natuurlijk de allerbeste en mooiste achtbaan ter wereld bedenken voor het publiek. Maar hoe doe je dat? Je kijkt goed rond en gebruikt je fantasie om een super-achtbaan te ontwerpen. Met de informatie in dit boek onderzoek je daarna wat je kunt verbeteren. In 10 stappen ontwerp je zo een achtbaan die echt gebouwd en gebruikt kan worden!

16. Camera-technieken in de film [uit ‘Achter de schermen’]

Kijk jij graag naar films? Dan wil je vast weten wat er allemaal, achter de schermen, gebeurt – wat je als filmkijker niet ziet. Dat is heel veel! In dit boek lees je over cameratechnieken. Je ziet hoe cameratechnieken helpen om een film mooier of spannender te maken. En je leert van alles over cameratechnieken: vroeger, nu en in de toekomst.

17. De uitvinding van de computer [uit ‘Uitvindingen en vooruitgang’]

Computers zijn overal om ons heen. Ze zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Dat was vijftig jaar geleden wel anders. In dit boek vind je alles over uitvinders, wetenschappers en ondernemers die hebben bijgedragen aan de computer zoals wij die nu kennen. Je leest bijvoorbeeld over Charles Babbage, Ada Lovelace en Steve Jobs. Ontdek de geschiedenis van een van de belangrijkste en invloedrijkste uitvindingen van onze tijd: de computer. Je leest hoe computers zich door de jaren heen hebben ontwikkeld: van de eerste rekenmachines en reusachtige apparaten tot smartphones en tablets van nu. Mooie foto’s en duidelijke teksten vertellen je hoe dat is gegaan. Ook wordt uitgelegd hoe computers werken en hoe belangrijk ze nu voor ons zijn. 

18. De avonturen van Charles Darwin [uit ‘Wereldwijs’]

Charles Darwin was een van de beroemdste wetenschappers ter wereld. Maar toen hij een kind was, maakten zijn ouders zich zorgen over hem. Op school ging het niet zo goed. Buiten zijn en op onderzoek gaan vond hij veel leuker! Charles Darwin bedacht zijn evolutietheorie toen hij op wereldreis was met het schip de Beagle. Hij ontdekte diersoorten waar nog nooit iemand van had gehoord!
In dit boek leer je de ECHTE Darwin kennen.
Je ontdekt hoe hij als kind zijn eigen gang ging en je leest over zijn zeeziekte. Wist je dat hij superfan was van wormen en vleesetende planten?

19. Het wrak van de Titanic [uit ‘Graven naar het verleden’]

In de serie Graven naar het verleden lees je over bijzondere vondsten uit de geschiedenis. In dit boek lees je over het wrak van de Titanic. Ontdek waarom dit enorme schip midden op zee zonk. En hoe onderzoekers het scheepswrak zo’n 70 jaar later terugvonden op de zeebodem. Met bijzondere foto’s en interessante weetjes! Graven naar het verleden is een boeiende leesserie over belangrijke ontdekkingen uit vroegere tijden. De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met korte zinnen en alledaagse woorden. De mooie foto’s verduidelijken de tekst. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd.

20. De grot van Altamira [uit ‘Graven naar het verleden’]

In de serie Graven naar het verleden lees je over bijzondere vondsten uit de geschiedenis. In dit boek lees je over de grot van Altamira in Spanje. Ontdek hoe deze verborgen plek na duizenden jaren is gevonden. En welke prachtige kunstwerken er in de grot werden aangetroffen. Met bijzondere foto’s en interessante weetjes! Graven naar het verleden is een boeiende leesserie over belangrijke ontdekkingen uit vroegere tijden. De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met korte zinnen en alledaagse woorden. De mooie foto’s verduidelijken de tekst. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd.

 21. De legende van Toetanchamon

Het graf van de legendarische farao Toetanchamon raakte in de loop van de tijd vergeten in het Dal der Koningen in Egypte. De archeoloog Howard Carter was vastbesloten het graf te vinden nadat hij er in oude geschriften over had gelezen.
Een spannende zoektocht naar de graftombe vol schatten van de bekendste en jongste farao uit het Oude Egypte begint. Een boek over farao’s en goden, geloof en rijke graven. Maar ook over archeologie, de steen van Rosetta en rijke vondsten.

22. De Vikingen [uit ‘Oude beschavingen’]

In de serie Oude beschavingen maak je kennis met de volkeren van lang geleden. In dit boek lees je onder andere hoe de Vikingen de Europese kusten onveilig maakten, wat ze deden als ze niet op plundertocht waren, welk Vikingfeest twaalf dagen duurde en waarom Vikingen vaak werden begraven in een boot. Je leest over geschiedenis alsof je er zelf bij bent!

23. De Romeinen [uit ‘Oude beschavingen’]

In de serie Oude beschavingen maak je kennis met volkeren van lang geleden. In dit boek lees je onder andere waardoor Romeinse soldaten zo’n goede conditie hadden, waarom de Romeinse woonhuizen voor arme mensen zo gevaarlijk waren, hoe de Romeinen zich wasten met olijfolie en hoe gladiatoren in de arena tegen elkaar vochten tot de dood. Je leest over geschiedenis alsof je er zelf bij bent!

24. De oude Grieken [uit ‘Oude beschavingen’]

In de serie Oude beschavingen maak je kennis met volkeren van lang geleden. In dit boek lees je onder andere wat er gebeurde op een Griekse agora (plein), dat het oude Griekenland bestond uit heel veel stadstaten, waar de Olympische Spelen ooit begonnen en hoe de oude Grieken zich bezighielden met wetenschap. Je leest over geschiedenis alsof je er zelf bij bent! 

25. De oude Egyptenaren [uit ‘Oude beschavingen’]

In de serie Oude beschavingen maak je kennis met volkeren van lang geleden. In dit boek lees je onder andere waarom de oude Egyptenaren amuletten tussen de doeken van mummies staken, waarom ze leeuwen trainden, hoe het kwam dat hun piramides licht leken te geven in de woestijn en hoe de beroemde vrouwelijke farao Cleopatra aan haar einde kwam. Je leest over geschiedenis alsof je er zelf bij bent! 

26. De Inca’s [uit ‘Oude beschavingen’] 

In de serie Oude beschavingen maak je kennis met volkeren van lang geleden. In dit boek lees je onder andere hoe de Inca’s omgingen met de mummies van overleden heersers, waarom elke nieuwe Incaheerser een nieuw paleis moest bouwen, waarom kleine kinderen in een kuil werden gezet en hoe boodschappers te voet 240 kilometer per dag konden afleggen. Je leest over geschiedenis alsof je er zelf bij bent

27. De Olympische Spelen van de oude Grieken 

Wie heeft ze bedacht en waarom? Wat was er allemaal te doen? Waarom verdwenen ze ineens, nadat ze bijna vijftien eeuwen lang elke vier jaar gehouden waren? En hoe kwamen ze daarna weer terug?
Dit en nog veel meer lees je in dit boek. Je ontdekt waar ons woord ‘stadion’ vandaan komt. Dat het er bij het boksen heel wat harder aan toe ging dan nu. Wat er mis kon gaan bij het speerwerpen en hoe dol het publiek was op het wagenrennen. En je maakt kennis met enkele opvallende sporters uit het oude Griekenland, die er soms vreemde tactieken op nahielden...

28. Tussen twee wereldoorlogen 

De Eerste Wereldoorlog eindigde in november 1918. Overal ter wereld werkten mensen aan het herstellen van de enorme schade die vier jaar wereldoorlog had veroorzaakt. Maar de afspraken die de regeringsleiders in de vredesverdragen maakten, waren helaas mede de aanleiding voor een oorlog die twintig jaar later zou uitbreken. Die oorlog verwoestte huizen, steden en vele, vele mensenlevens.
Tussen twee wereldoorlogen gaat over deze beslissende periode in de geschiedenis, het interbellum genoemd. Je leest over de verdragen die een einde maakten aan de Eerste Wereldoorlog en over de sociale, politieke en economische situatie in de jaren 20 en 30. Zoals de Grote Depressie in de Verenigde Staten, het fascisme in Europa, Stalins Sovjet-Unie, de opkomst van Japan als grootmacht en de machtsgreep van de nazi’s in Duitsland. Die laatste gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.
Onderwijstoevoeging:
Dit boek sluit aan bij de canonvensters De Eerste Wereldoorlog, De crisisjaren en De Tweede Wereldoorlog. Het boek gaat uitgebreid in op de politieke ontwikkelingen na WO I die uiteindelijk leidden tot WO II. Vanzelfsprekend wordt uitgelegd hoe het fascisme en antisemitisme groeiden en tot conflicten leidden. Maar ook het ontstaan van de Sovjetunie, de Spaanse Burgeroorlog, het Midden-Oostenconflict in Palestina en de expansiedrift van Japan komen ter sprake.
Moeilijke woorden worden regelmatig in de tekst uitgelegd, maar zijn ook terug te vinden in een woordenlijst achterin het boek. Daarnaast vind je achterin een tijdlijn, van de moord op aartshertog Franz Ferdinand in juni 1914 tot de Duitse inval in Polen in september 1939.

29. Spanje [uit ‘Pak je koffer!’]

Laat je gaan bij een van de vele fiestas of vurige flamenco! Proef de heerlijkste Spaanse gerechten: van goedgevulde paella tot de lekkerste tapas. Reis langs de zonnigste stranden en mooiste eilanden! Alles wat je moet weten over Spanje staat in deze gids. Dus pak je koffer, en ga mee op reis

30. Kroatië [uit ‘Pak je koffer!’]

Neem een kijkje in Romeinse paleizen en middeleeuwse kastelen. Proef de lekkerste Kroatische gerechten: van zwarte risotto tot zeldzame truffels. Reis mee langs zonnige stranden en ruige natuur. Alles wat je moet weten over Kroatië staat in deze gids. Dus pak je koffer en ga mee op reis!

31. Denemarken [uit ‘Pak je koffer!’]

Reis mee naar meren, eilanden en het hippe Kopenhagen. Proef de lekkerste Deense gerechten: van dik belegde boterhammen tot gebakjes om je vingers bij af te likken! Neem een kijkje in koninklijke kastelen en bijzondere design-hotels. Alles wat je moet weten over Denemarken staat in deze gids. Dus pak je koffer en ga mee op reis! 

32. Planeet vol plastic

Plastic afval is overal: flesjes, zakjes, frietbakjes... Plastic blijft heel lang in het milieu. Van het land komt het via rivieren in de oceaan. Zeedieren eten het per ongeluk op. Dat gaat niet goed! In het boek PLANEET VOL PLASTIC onderzoek je wat plastic precies is en hoe het gemaakt wordt. Maar ook hoe het komt dat we in onze wegwerpmaatschappij zo afhankelijk zijn geworden van plastic. Je leest over de nieuwste wetenschappelijke oplossingen om plastic milieuvriendelijker te maken en leert hoe we het gebruik van plastic kunnen verminderen. Bovendien krijg je tips om mensen aan het denken te zetten én om zelf aan de slag te gaan!

33. Opwarming van onze planeet

De aarde warmt op, het klimaat verandert. De ijskap rond de Noordpool smelt, zodat ijsberen veel minder leefruimte hebben. Grote bosbranden duren langer dan ooit. Prachtig koraal verbleekt... In het boek ONZE PLANEET WARMT OP! lees je wat ‘klimaatverandering’ precies betekent. Maar ook onderzoek je wat de oorzaken zijn en welke effecten klimaatverandering heeft op de wereld om ons heen. Je leest over de nieuwste wetenschappelijke oplossingen en leert hoe we gezamenlijk de versnelde opwarming van de aarde kunnen tegengaan. Ten slotte krijg je allerlei tips om zelf aan de slag te gaan!

34. Je droombaan en hoe je die bereikt [uit ‘Wereldwijs’]

Weet jij al wat je later wilt worden? Pinguïnoloog, spelonderzoeker, ijsjeswetenschapper, internetbeveiliger, supersonische auto-ontwerper, geluksprofessor of bestuurder van een Marswagen? Denk jij dat dit helemaal geen banen zijn? Echt wel! In dit boek vertellen mensen hoe ze aan deze droombanen gekomen zijn. En je komt te weten wat je zelf moet doen om later jouw droombaan te krijgen!

 35. 17 doelen voor een betere wereld

“Onze aarde is een prachtige planeet om op te wonen. We moeten wel goed voor de aarde zorgen en ook voor elkaar! We kunnen de wereld nog mooier maken als we een einde maken aan armoede ongelijkheid en klimaatverandering. Dat moeten we dan wel samen doen! Daarom hebben de Verenigde Nati es 17 duurzame doelen opgesteld. Door die doelen weten mensen wereldwijd hoe zij kunnen werken aan een betere wereld. Help jij ook mee?”

36. De spullen die we kopen [uit ‘ECO Bewust’]

Het is leuk om iets nieuws te kopen! Maar de manier waarop veel spullengemaakt en weggegooid worden, heeft invloed op het milieu en degezondheid van mensen. Denk aan al het afval van oude elektrischeapparaten. In dit boek lees je hoe spullen duurzamer gemaakt en gebruiktkunnen worden. Je bedenkt ook zelf oplossingen om minder te kopen enweg te gooien.

37. 101 tips om de wereld (iets) mooier te maken

Geloof jij niet dat één kind ervoor kan zorgen dat de hele wereld verandert? Toch is het waar!
Alle grote veranderingen beginnen met één iemand die op een dag besluit om het beter te gaan doen.
Hoe wil jij de wereld (iets) mooier maken? Met de tips in dit boek wordt dat een heel stuk makkelijker. Je krijgt tips om:
• beter voor anderen te zorgen
• beter voor de aarde te zorgen
• beter voor jezelf te zorgen
Doe gauw dit boek open en ga aan de slag!

38. Oorlog en terrorisme [uit ‘In het nieuws’]

Wat is het verschil tussen oorlog en terrorisme?
Hoe werken landen samen aan vrede?
Wat kun jij doen om respectvol met elkaar te leven?
In dit boek ontdek je waarom oorlog en terrorisme zo vaak in het nieuws zijn. Je komt veel te weten over oorlogen van vroeger en nu. Je lsst dat er ook goed nieuws is over mensen die vrede willen. En je denkt erover na wat jij eigenlijk van oorlog en terrorisme vindt...

39. Dieren [uit ‘Fun met origami’] 

In dit boek leer je dieren vouwen, zoals een hond en een hagedis, een pony en een parkiet. Je krijgt duidelijke uitleg. Bij elke stap staat een plaatje: zo moet het er nu uitzien. Laat jij je uitdagen? Aan de slag!

40. Jungleavontuur [uit ‘Jij bent de held!’]

Met deze serie verzin je je eigen spannende avontuur. Kijk op elke bladzijde naar de plaatjes en kies wat je aan je verhaal wilt toevoegen. Er zijn HONDERDEN verschillende verhalen te vertellen. En die mag jij bedenken. 

41. Zwemmen en andere watersporten [uit ‘Sport & science’] 

Wat heeft science te maken met salto’s? Behalve spierkracht zijn er nog andere krachten aan het werk. Hightech zwempakken zorgen voor minder weerstand en dat maakt de zwemmers sneller. De zwaartekracht trekt zwemmers naar beneden, maar hun drijfvermogen zorgt voor een kracht omhoog. Zwemsporters maken er slim gebruik van om zo hun doel te bereiken: een medaille op de Olympische Spelen! 

42. Wielrennen, voetbal en andere sporten [uit ‘Sport & science’] 

Op een bal werken allerlei krachten. Een voetballer schopt de bal met effect, zodat de bal naar het doel afbuigt. Tennisrackets worden gemaakt van de nieuwste materialen, die licht en supersterk zijn. Wielrenners dragen speciale helmen om minder last te hebben van de luchtweerstand. Wetenschap is belangrijk voor atleten die een olympische medaille willen winnen.

43. Gymnastiek [uit ‘Sport & science’]

Bij gymnastiek kun je kiezen uit drie onderdelen: turnen, ritmische gymnastiek of de trampoline. Turners trainen met toestellen. Bij ritmische gymnastiek doe je een soort dans met sprongen en attributen in je hand. Trampolinespringen is pas sinds het jaar 2000 een onderdeel op de Olympische Spelen. Gymnasten worden niet alleen topatleet door te trainen. Ze moeten ook veel weten over de krachten die op hun lichaam werken. Hoe meer je weet, hoe slimmer je kunt trainen!

44. Atletiek [uit ‘Sport & science’] 

Voor een perfecte hoogtesprong met de polsstok heb je kennis nodig over energie. Wanneer een hoogspringer omhoog gaat, wordt potentiële energie omgezet in bewegingsenergie. Een discuswerper bouwt snelheid op tijdens het draaien met de discus. Hoe groter deze impuls, hoe verder de discus neerkomt. Atleten zetten alles op alles om een gouden medaille te winnen. Ontdek hoe de wetenschap hen daarbij helpt.

45. Het orkest

Van hout tot koper, met snaren of toetsen, blazen, strijken of slaan … Er valt zoveel te leren over orkesten en over de muziekinstrumenten die de musici bespelen! Stap naast de dirigent op de bok en maak kennis met vier ‘families’ van instrumenten. Leer hoe verschillend die families zijn en hoeveel soorten klanken ze kunnen maken. Lees over beroemde componisten van vroeger en nu en word nieuwsgierig naar orkesten over de hele wereld!

46. Leonardo da Vinci [uit ‘Beroemde kunstenaars’]

Leonardo da Vinci was een revolutionair, hij was zijn tijd ver vooruit. Hij was de eerste kunstenaar die realistisch tekende en schilderde, zoals het er in het echt uitzag. Hij was ervan overtuigd dat een kunstenaar een hoog opgeleide vakman moest zijn. Leonardo was niet alleen een goede schilder, hij was ook uitvinder, militair ingenieur, kaartenmaker en schrijver ... Zijn schilderijen worden nog steeds bewonderd. In dit boek lees je waarom zijn werk zo bijzonder is. Je leest over zijn leven, hoe hij van stad naar stad verhuisde, hoe hij experimenteerde met nieuwe technieken en hoe hij zijn meest beroemde schilderij maakte: de Mona Lisa.

47. Vincent van Gogh [uit ‘Beroemde kunstenaars’ 

Vincent van Gogh was een heel bijzondere man. Hij was goed in talen, werkte als leraar en ook een tijdje als predikant. Toen hij 27 jaar, besloot hij om kunstenaar te worden. Hij leerde zichzelf schilderen en ontwikkelde zijn eigen, unieke stijl. Later leed hij aan een psychische aandoening en bracht hij veel tijd in het ziekenhuis door. Tijdens zijn leven lukte het hem niet om zijn werk te verkopen, maar tegenwoordig is hij wereldberoemd. Zijn schilderijen worden voor miljoenen verkocht. In dit boek ontdek je wat Vincents schilderijen zo bijzonder maakt. Je leest ook over zijn broer Theo die hem altijd steunde, zijn liefde voor zonnebloemen - en waarom hij een stuk van zijn oor afsneed.

48. Schrijf je eigen mythen en legenden [uit ‘Wereldwijs’]

Hoe schrijf je een mythe of een legende: is daar een recept voor?
Eerst heb je een held of heldin nodig. Natuurlijk krijgt hij of zij een moeilijke opdracht. Het verhaal is niet compleet als de held geen monster verslaat, of minstens een slechterik! In dit boek lees je alles over de ingrediënten die je nodig hebt voor jouw spannende mythe of legende. En dan... schrijven maar! 

49. Make-up in de film [uit ‘Achter de schermen’] 

Kijk jij graag naar films? Dan wil je vast weten wat er allemaal, achter de schermen, gebeurt – wat je als filmkijker niet ziet. Dat is heel veel! In dit boek lees je en zie je welke rol make-up in de film speelt. Je ontdekt hoe belangrijk make-up is en wat je daar allemaal mee kunt doen. En je leert hoe make-up in films gebruikt wordt: vroeger, nu en in de toekomst.

50. Waarom komen wij vandaan volgens Darwin? 

Wil je weten......waarom krabben zijwaarts wegrennen? ...welke vis het eerst het land op kroop? ...waarom we denken dat vogels eigenlijk dinosauriërs zijn? ...en waarom je hersenen in je hoofd zitten en niet in je voeten? Dat lees je allemaal in dit boek. Je ontdekt hoe steeds weer nieuwe soorten planten en dieren opaarde zijn ontstaan. Van het allereerste leven zo’ n vier miljard jaar geleden tot de meest bijzondere beesten van nu.

51. Actie en reactie in het heelal [uit ‘Actie & reactie’]

Wat gebeurt er in. de ruimte als er een ster explodeert, als er iets mis gaat tijdens een ruimtewandeling of als er een meteoor op de aarde afkomt? Gebeurtenissen in de ruimte kunnen rampzalige gevolgen hebben voor dieren en planten - en voor de aarde zelf! De serie Actie en reactie beschrijft het verband tussen acties en reacties en legt uit wat er gebeurt als dat niet gaat zoals het moet. Van pech tot echte rampen: otndek hoe het werkt in de ruimte. 

52. Maansondes [uit ‘Techniek in de ruimte’]

Wat is een maankrater?
In de serie Techniek in de ruimte lees je over machines die werken in de ruimte. In dit boek lees je over maansondes. Ontdek hoe deze apparaten de maan verkennen. En welke hulpmiddelen ze daarbij gebruiken.
Techniek in de ruimte is een boeiende leesserie over machines die reizen in de ruimte. Of die daar onderzoek doen. De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met korte zinnen en alledaagse woorden. De mooie foto’s verduidelijken de tekst. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achter in het boek uitgeleg 

53. De Hubble ruimtetelescoop [uit ‘Techniek in de ruimte’] 

Wat is een astronoom?
In de serie Techniek in de ruimte lees je over machines die werken in de ruimte. In dit boek lees je over de ruimte-telescoop Hubble. Ontdek hoe deze telescoop scherpe foto’s maakt van sterren en sterrenstelsels.
En hoe hij nieuwe planeten in de ruimte vindt. Met bijzondere foto’s en interessante weetjes! Techniek in de ruimte is een boeiende leesserie over machines die reizen in de ruimte. Of die daar onderzoek doen. De boeken zijn geschreven op een toegankelijk leesniveau met korte zinnen en alledaagse woorden. De mooie foto’s verduidelijken de tekst. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden in een woordenlijst achter in het boek uitgelegd.

 

54. Wiskunde in het heelal [uit ‘Wereld vol wiskunde’]

Je ziet geen regelmaat als je naar de sterren kijkt. Toch zit het heelal vol patronen en symmetrie. In dit boek lees je over de vorm van sterrenstelsels en planeten en ontdek je waarom de maan er telkens anders uitziet...

 

55. Roken, drugs, alcohol en jij [uit ‘Jij en je lichaam’]

Wat weet jij over roken, drugs en alcohol? Zijn ze echt zo slecht voor je? Hoe kan het dat sommige drugs als medicijn worden gebruikt? En waarom beginnen mensen met roken, alcohol of drugs als het gebruik zo verslavend is? In dit boek lees je feiten (en fabels!) over roken, drugs en alcohol. Kennis die je helpt om verstandige keuzes te maken: wat kan misschien af en toe en wat is echt gevaarlijk? Zo lees je bijvoorbeeld over: Verslaving • Medicijnen • Genotsmiddelen zoals alcohol en tabak • Drugs • Legal highs • Drugshandel • Groepsdruk

56. Seksualiteit en jouw relaties [uit ‘Jij en je lichaam’]

Als je ouder wordt en in de puberteit komt, is het belangrijk om op een gezonde manier om te leren gaan met seks en relaties. Je krijgt van alle kanten advies en goede raad, maar het is het belangrijkste dat jij de baas leert te zijn over wat er met jou en je lichaam gebeurt. In dit boek lees je feiten (en fabels!) over seksualiteit en relaties. Kennis die je helpt om keuzes te maken: wat wil jij, wat niet, waar voel je je goed bij en hoe houd je rekening met de ander? Zo lees je bijvoorbeeld over: Puberteit • Seksualiteit en identiteit • Respectvolle relaties • Groepsdruk • Anticonceptie • Veilig online 

57. Hoe blijf jij fit en gezond? [uit ‘Jij en je lichaam’]

Je gezondheid is ontzettend belangrijk. Daar kun je zelf veel aan doen! Maar welke oefeningen houden je fit, hoe zit het met eten en hoeveel slaap heb je nodig? Hoe zorg je dat je niet ziek wordt? In dit boek lees je feiten (en fabels!) over een gezonde leefstijl. Kennis die je helpt om keuzes te maken, waardoor jij fit en gezond blijft. Zo lees je bijvoorbeeld over: Verschillende trainingen • Botten, spieren en je hart • Ernstige ziektes • Gezonde voeding • Een goede start • En... niet overdrijven!

58. Voeding en jouw eetgedrag [uit ‘Jij en je lichaam’]

Wat is gezond eten? Wat gebeurt er als je nooit gezond eet? Er is zoveel informatie over voeding, dat het niet gek is als je niet goed meer weet wat je nu beter wel of niet kunt eten. Je vraagt je misschien af wat ‘goede’ en ‘slechte’ producten zijn, wat BMI is en of je nu meer koolhydraten moet eten, of juist niet. In dit boek lees je feiten (en fabels!) over gezonde voeding. Kennis die je helpt om keuzes te maken die goed voor jou zijn en die jou gezond houden. Zo lees je bijvoorbeeld over: Gezonde voeding • Voedingsstoffen • Diëten • Tanden • Allergieën • Hygiëne • Eetstoornisse 

59. Actie en reactie in het menselijk lichaam [uit ‘Actie en reactie’] 

Wat gebeurt er in je lichaam als je een been of een arm breekt, als je heel erg schrikt of als je ergens allergisch voor bent? Je lichaam reageert op allerlei manieren - en niet altijd op een prettige manier! De serie Actie en reactie beschrijft het verband tussen acties en reacties en legt uit wat er gebeurt als dat niet gaat zoals het moet. Van pech tot echte rampen: ontdek hoe het werkt in je lichaam.

60. Het voedsel dat we eten [uit ‘ECO Bewust’] 

Lekker eten: wie wil dat niet? Maar wat je eet en drinkt, heeft invloed op het milieu. Denk aan de mest van al het vee en aan al het plastic waarin eten en drinkenverpakt zijn. In dit boek lees je hoe voedsel duurzamer geproduceerd kan worden. Je bedenkt ook zelf oplossingen om minder dierlijke producten te eten en mindereten weg te gooien.

 

 

ISBN Code Omschrijving Prijs
SNPLPK301 Leespakket 4de-6de leerjaar (60-delig) 850.50
Onderdeel van de reeks:

Leespakketten Informatief aan speciale pakketprijzen

Zoeken op leeftijd

Leeftijd

en/of zoekterm

Winkelmandje

Geen producten

Verzending
€0.00
Totaal
€0.00

Op de hoogte blijven?

Nieuwjaarsbrieven

Informatief lezen is leuk. Je wordt er slimmer door! - Alle rechten voorbehouden